Hurtowa sprzedaż wołowiny

Szukasz sprawdzonej hurtowni mięsa wołowego, w której zakupisz wysokiej jakości mięso do swojej restauracji? Pamiętaj, aby mięso wołowe kupować wyłącznie od renomowanych producentów, których jakość potwierdzona jest certyfikatami. Sprzedaż mięsa wołowego pozyskiwanego z ras mlecznych lub krzyżówek to bardzo popularna w naszym kraju praktyka, mająca na celu obniżenie ceny wołowiny do poziomu ekonomicznego przeciętnego konsumenta. Niestety, takie mięso zdecydowanie różni się od wołowiny premium. Różnicę tę dostrzeże z pewnością każdy koneser wołowiny, który przynajmniej raz w życiu spróbował czystego rasowo mięsa wołowego.

Decydując się na wprowadzenie wysokiej jakości wołowiny na stałe do menu swojego lokalu przygotuj się zatem na to, że jakość ma swoją cenę. Ceny mięsa w hurcie są oczywiście bardziej przystępne, a stała współpraca z zaufanymi producentami pozwoli Ci na otrzymanie wyjątkowo korzystnej oferty. Skorzystaj z oferty polecanych przez nas producentów i przekonaj się, jak smakuje prawdziwa wołowina. Gwarantujemy, że nigdy więcej nie wrócisz do mięs z supermarketu.

 

Wołowina wysokiej jakości - czyli jaka?

Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych mięs. Znajdujące się w niej pełnowartościowe białko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Ponadto posiada mnóstwo witamin, dużą dawkę doskonale przyswajalnego żelaza oraz  związki takie jak koenzym Q10 czy kreatyna. Wbrew pozorom czerwone mięso może i powinien spożywać regularnie każdy człowiek, niezależnie od wieku, płci czy stopnia aktywności. Nie mniej jednak korzyści z jedzenia wołowiny docenią szczególnie sportowcy oraz osoby dbające o zdrowy styl życia. Oczywiście, wołowina jedząca regularnie w towarzystwie przetworzonej żywności, fast-foodów, słabej jakości frytek, tłustych sosów i słodkich napojów wysokoprocentowych negatywnie wpłynie nie tylko na zdrowie, ale i ogólne samopoczucie. W takim przypadku winowajcą z pewnością nie będzie jednak czerwone mięso. Prosta, naturalna żywność to zdrowa żywność, warto o tym pamiętać.

Najlepsza, świeża wołowina cechuje się intensywnym kolorem i odpowiednią marmurkowatością. Gładka wołowina bez przerostów nadaje się jedynie do tatara. Tłuszcz wołowy powinien być koloru śmietankowego - ciemniejsze przerosty będą świadczyć o tym, że dana sztuka mięsa została pozyskana ze starego wołu. Surowe mięso wołowe jest praktycznie bezzapachowe, co diametralnie zmienia się podczas obróbki.

 

Wołowina z bydła ras mięsnych

Mała popularność wołowiny wśród polaków wynika nie tylko z braku silnie zakorzenionej tradycji spożywania tego typu mięsa, stosunkowo wysokiej ceny czy pozornie trudnej obróbki, ale również z niskiej świadomości konsumentów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tanie mięso wołowe, dostępne w popularnych polskich dyskontach, w większości przypadków nie pochodzi z bydła rasy czysto mięsnej. Pozyskanie wołowiny z bydła rasy mlecznej lub z tzw. krzyżówek jest niejako produktem ubocznym produkcji mlecznej. Tego typu wołowina jest oczywiście znacznie tańsza, ale traci na tym jakość. Prawdziwa wołowina powinna być pozyskiwana wyłącznie z bydła rasy mięsnej, takiej jak Hereford czy Angus. Warto również wspomnieć, że bydło karmione jest zawsze paszami naturalnymi. Ma to niebagatelny wpływ na właściwości prozdrowotne czerwonego mięsa.